harut marut melayu


harut dan karut

harut marut diceriterakan sebagai malaikat yg diturunkan ke dunia bersifat seperti manusia dan memiliki nafsu sebagai dugaan Tuhan terhadap kaum tersebut.. tidaklah Nabi saw mengiyakan atau menidakkan israiliyat ini..

karut pula sinonim dgn budaya kampung melayu namun budaya bandar tidak menolak falsafah marut yg sebati dlm diri org yg dipanggil melayu, seliberal mana pun pegangannya..


mistik dan kurafat melayu

seorg lelaki separuh yang badannya sihat dan tegap, sejak dari muda menjadi perkasa di mata masyarakat, mampu membuat pekerjaan yang tidak tersiapkan oleh org lain, tiba2 pada suatu malam dikatakan batuk darah.. reaksi spontan hampir semua yg melihat kejadian itu membuat diagnos awal batuk darah itu adalah sebab santau.. menambah terhadap kesangsian itu ialah diagnos para doktor di hospital kerajaan yang mengatakan semuanya normal.. mungkin ada masalah paru2 dan masalah hidung..

percaya atau tidak, ada kebenaran didalammnya tetapi sikap berlebih2an org melayu mempercayai mistik melebihi keyakinan terhadap perubatan moden.. yg tertakluk dlm kisah tersebut tapi tidak didiagnos oleh pakar perubatan warung kampung ialah realiti lelaki tersebut yang kuat merokok dan membuat pekerjaan yg terdedah pada risiko pendarahan dalaman..

ironinya, diagnos doktor hospital itu dianggap lebih karut dari diagnos dukun kampung yang berjaya mengeluarkan dua jin dari ibu jari lelaki tersebut dengan menggunakan 20 biji telur ayam, memasukkan ke botol dan meminta lelaki tersebut membuangnya ke laut.. doktor tidak tahu apa yg dukun kampung itu tahu..


benda ajaib dan mitos melayu

org melayu paling suka benda pelik dan aneh, yg kemudian disebut ajaib.. kisah tulisan kalimah Allah dan syahadah di badan ikan, batu permata, akar kayu dan sebagainya.. pun cerita kucing bertanduk, lembu berkaki lima, bayi bermata satu dan sebagainya.. ini semua sensasi org melayu.. hingga sanggup bergolok gadai mendapatkan benda2 yg dikatakan istimewa seperti keris terbang, geliga lipan, azimat kebal dan sebagainya..

begitu juga saban tahun berlegar kisah kafarah dosa pengalaman peribadi haji dan hajah yg meremangkan bulu roma dan menggegar jiwa sahabat-handai dan saudara-mara yang mendengarnya.. dari kisa suami-isteri tidak bertegur sapa dan hilang hinggalah ke tragedi sakit teruk, sewel dan tak tentu arah.. adapun kisah2 itu diceritakan dengan niat baik untuk memberi kesedaran dan menerbitkan insaf..

akan tetapi suatu niat baik itu tidak semestinya memberi natijah baik terutama jika pengkisahan itu dibuat secara berlebihan.. hinggakan ada org kampung yg takut hendak pergi haji kerana takutkan dosanya dibayar tunai di mekah, sedangkan sepatutnya yg paling berdosalah yg lebih patut bertaubat di tanah haram, moga dosa2nya terampun sebelum ajal menutup kisah hidupnya..


kasihan dan penting diri melayu

diantara bangsa di seluruh dunia, boleh dianggap melayu merupakan bangsa yg paling mudah kesiankan org lain.. bila dengar citer sedih, meleleh air mata kasihan.. mendengar kisah org dianiaya, terbeliak mata marah.. seolah org melayu inilah pahlawan yg sedia mempertahankan hak dan menjaga kebajikan sejagat.. namun kebanyakan kasihan itu hanya mulutnya..

melayu menderma ikhlas itu harganya RM1.00.. memberi hadiah kondangan walimatulurus sebanyak RM10 itu mengharap mendapat balas budi yg sama.. kasihan anak yatim itu jika nampak betul2 di depan matanya di waktu itu sahaja.. tapi org kesusahan ditolong jika ada kepentingan atau terpaksa.. malah membantu kerja2 ringan itu tidaklah lagi percuma..

ini hakikat melayu, selepas hampir 500 tahun dijajah dan lebih 50 tahun merdeka.. makin jauh berteguh hati kerna adat tidaklah suatu yg penting.. makin hilang budi bahasa kerna istiadat menjadi kurafat.. kita hukum label dan kita buang nilai moralnya.. hingga kita sendiri keliru apa itu melayu..About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008