free no more

dua hari lepas, dalam damai angin sepoi2 bahasa, aku singgah di warung ketapang dan terdengar perbualan org kampung.. pada malam hari raya aidiladha kemaren hujan turun dengan lebat tanpa henti sehingga air2 di parit sepanjang jalan di kampung itu dipenuhi air hingga melimpah menyebabkan banjir kilat hingga ke paras lutut..

maka berkisah mereka akan parit yang tidak terurus dipenuhi semak samun dan sampah sarap hingga menyebabkan aliran air terganggu.. itulah musabab banjir kilat yang menggendalakan urusan penyembelihan korban tahun ini.. tiadalah siapa peduli akan keadaan parit itu kerna berpendapat sepatutnya ada kontraktor yg dipilih oleh majlis daerah untuk membersihkannya..

bermenung aku sambil menelan sejuk nyaman air cendol memikirkan betapa semua pekerjaan yang dahulunya dilakukan sebagai tanggungjawab, kini semuanya berkisar tentang duit.. tiada apa yang dilakukan secara percuma sekarang ini waima membersihkan parit di depan rumah sendiri..

teringat pulalah aku perbualan di gerai mamak suatu masa dahulu bagaimana segolongan lelaki separuh umur mempertikaikan kegiatan gotong-royong yang dianjurkan oleh cawangan parti politik di kawasan tersebut.. katanya mengapa perlu dikerah segala org memperlakukan pekerjaan tersebut sedangkan sudah ada kontraktor dilantik oleh majlis perbandaran untuk melakukan semua itu.. apa gunanya membayar cukai pintu, cukai sampah, dan segala macam cukai yg lain jika diakhirnya org2 yg membayar itu juga yang akan melakukannya..

ada kebenaran dalam suara2 tersebut, di pekan mahupun di desa.. hanya saja aku merasakan kehilangan nilai dalam masyarakat apabila segalanya hanya berkisar seputar nilai duit yg dibayar..

begitu pula perihal tabung khairat kematian, dimana kemudahan akan diberikan kepada mereka yg menyertai tabung tersebut.. jika tidak menyertai maka mereka harus pula membayar harga penyelenggaraan yg mahal.. benarlah mahu berlaku adil kepada yg membayar tetapi bukankah fardhu kifayah menguruskan jenazah itu berlaku pada seluruh warga kampung..

disini berlakunya konflik dalaman dalam zaman keliru ini.. seorg guru Quran meletakkan harga untuk mengajar anak2 membaca al-Quran, demi menyara hidupnya, sedang jelas hadis Nabi saw mengatakan bahawa tidak boleh menggunakan al-Quran untuk mencari keuntungan..

kalau guru2 dahulu, mengajar Quran ini percuma hanya saja ibubapa yang menghantar anak2nya utk belajar memberikan hadiah buat guru anaknya.. sekolah2 pondok hanya mengenakan biaya makan minum pelajar2nya, sedangkan sekarang sekolah agama telah menjadi satu profesion yang menguntungkan.. para ustaz dan pak imam dibayar lumayan sesuai dengan statusnya.. ibubapa pula semakin yakin menghantar anak2 mereka ke jizrah arab agar pulang nanti dapat menggapai jawatan di jabatan kerajaan atau sekurang2 menjadi pendakwah bebas yang berpendapatan mencecah RM10,000 sebulan bergantung pada popularitinya..

dibarisan kepimpinan pun begitu juga ceritanya.. pejuang2 bangsa dahulu hampir semuanya adalah wartawan mendapat kesedaran setelah merakam peristiwa2 yg berlaku, dan para guru yang cedera hatinya melihat nasib anak bangsanya.. kerna itu perjuangan mereka bukan kerna duit.. mereka puas melihat anak bangsa mereka bebas dan tidak ditindas, puas melihat anak bangsa mampu berdiri dan berprinsip.. maka perancangan mereka berasaskan pada kemahuan melihat kemajuan dalam diri, kemajuan dalam berfikir, kemajuan dalam memajukan diri sendiri dan menggapai impian yg selama ini hanya angan2..

namun zaman ini kita dipimpin oleh ahli ekonomi yang merupakan ahli2 korporat.. maka segala pengkisahan tidak jauh dari kemajuan dalam bentuk kekayaan, meningkatkan bangsa itu dengan kekuatan material dan cita2 menjadi jutawan.. lihat saja apa yg berlaku pada org2 politik yang merebut jawatan prima.. semuanya bersusur galur kepada mencari kemewahan.. walaupun ada tetapi boleh dikira wakil rakyat yang hidup sederhana dan tidak berharap pada imbuhan jawatannya..

dahulu org dihormati kerana buah fikirannya dan ketajaman mata hatinya.. jauh sebelum itu kita sudah sering mendengar 'siapa kuat dialah kudrat', zaman dimana penghormatan itu diberikan kepada kekuatan kerna kekuatan badan itulah yang dapat memelihara kesejahteraan.. dan sekarang org yg dihormati ialah org2 yg berharta dan hidup mewah..

mudah sahaja untuk mengenalpasti trend ini dengan hanya menonton drama2 melayu yg saban malam menunjukkan gaya hidup mewah di kota besar, kereta besar dan rumah banglo dipinggir bukit, dengan para pelakonnya berpakaian indah.. walaupun apa yg ditunjukkan ialah konflik org2 kaya, tetapi kekaguman terhadap cara hidup mereka itu ditanam tiap malam dibenak org2 melayu.. (sic)

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008