mengapa harus mengundi dalam pilihanraya?
Islam hanya mengenal dua jenis masyarakat, muslim dan jahiliyah. hanya satu perkara yang membezakan manusia, iaitu keimanan mereka terhadap Allah swt. atas dasar itu hanya ada dua sifat negara, negara Islam dan negara kafir. negara yang menjadikan Islam sebagai sistem kenegaraan dan cara hidup masyarakatnya, dan negara yang menjadikan sistem jahiliyah sebagai dasar negaranya. 

sekali lagi, negara Islam adalah negara dimana syariah dijadikan asas perundangan dan pengurusan negara dijalankan dengan musyawarah. dan orang Islam hanya mempunyai dua kemungkinan perhubunganan dengan negara kafir - perjanjian perdamaian atau peperangan. dan negara dimana berlakunya perjanjian damai itu tidak dianggap negara Islam. maka setiap muslim yang bernaung dalam negara bukan Islam hendaklah sentiasa berjihad, sama ada dengan dakwah atau dengan darah, sehingga negara itu menjadi negara Islam dimana Islam menjadi cara hidup dan syariah menjadi perundangannya. 

menjadi muslim bukan hanya dengan kebolehan menyebut beberapa perkataan Arab, atau lahir di negara Islam, atau lahir dalam keluarga Islam. menjadi muslim adalah penerimaan sepenuhnya terhadap Islam dan penghambaan penuh kepada Allah swt. negara Islam yang kita perkatakan bukan sekadar tanah yang kita duduki, bukan bangsa, bukan keturunan dan bukan ikatan kekeluargaan. Islam melihat manusia melampaui batas keturunan, bahasa, budaya dan tanah asal. Islam memerdekakan manusia dari ikatan terhadap dunia dan ikatan darah.

negara Islam yang kita perjuangkan bukan sekadar sekeping tanah, bukan sekadar kerajaan, bukan ikatan kekeluargaan. bendera Islam yang kita bernaung bukan sekadar bendera negara, dan kemenangan Islam yang diraikan dan disyukuri bukan sekadar kemenangan perang. perjuangan dan kemenangan yang kita harapkan berada dibawah naungan panji keimanan, hanya kerana Allah swt, untuk kejayaan agama-Nya dan syariat-Nya, dan mempertahankan negara Islam yang sebenarnya. tiada ada sebab lain. bukan untuk kemegahan dan ketenaran. bukan untuk kedaulatan tanah wilayah. bukan untuk ekonomi. bukan untuk kekuasaan. malah bukan untuk mempertahankan keluarga. tidak ada sebab melainkan kerana Allah swt.

negara dimana muslim dipersulit kehidupan kerana kepercayaan mereka, atau dipersusahkan dari menjalani ibadah agama mereka, atau dimana syariah tidak dilaksanakan, adalah negara kafir. sebutlah istilah apa pun, demokrasi, sosialis, kapitalis, sekular, nasionalis atau kebajikan. walaupun negara itu dihuni majoriti orang Islam. tidak ada muslim atau negara Islam melainkan Islam ditegakkan secara syumul.

aku tidak mengusulkan revolusi bersenjata, terutama apabila ianya tidak perlu. tetapi merealisasikan negara Islam adalah tanggungjawab setiap manusia yang dapat melihat cahaya kebenaran dalam Islam, setiap manusia yang mengaku beriman kepada 'tiada Ilah selain Allah swt'. mengetahui tidak ada kesempurnaan melainkan Islam. dan memahami bahawa manusia diciptakan tanpa sebab selain daripada menyembah Allah swt dan menyampaikan seruan-Nya. bukan tunduk pada manusia lain dan tunduk pada sistem yang diciptakan oleh manusia lain.

namun perjuangan ini tidak akan pernah mudah. jalan ini telah ditunjukkan oleh Rasulullah saw dan para sahabat. tapi percayalah janji Allah swt dan Rasul-Nya. kemenangan Islam tetap akan tiba selagi dalam perjuangan ini hati-hati kita bertaut pada tali Allah swt. Islam telah memerdekakan kita dari perhambaan dan tunduk kepada manusia lain. 

kejayaan dan kegagalan hidup, keseronokan dan kesakitan, tidak ada nilai dan tidak ada ukuran harga, dan tidak menyebabkan untung dan rugi. Allah swt hanya menilai keimanan kita. kejayaan yang unggul ialah kejayaan jiwa terhadap ketakutan dan kesengsaraan, terhadap godaan dunia dan kehidupan - dan ini lah kejayaan yang sebenar.

perjuangan kita bukan sekadar di dunia atau dalam kehidupan ini. perjuangan ini bukan hanya disaksikan oleh manusia, tetapi juga oleh para malaikat. para malaikat itu melebihi jumlah manusia, maka pujian dan rasa hormat para malaikat adalah lebih besar daripada pendapat dan penghakiman manusia di bumi. dan hari akhirat adalah tujuan perjuangan kita. dibahagian mana kita akan berada pada hari semua makhluk dikumpulkan di padang mahsyar. pada hari itu kejayaan yang sebenar akan kita kecapi. 

maka adalah menjadi tanggungjawab kita, bukan hanya sekadar menyampaikan firman Allah swt kepada semua manusia dan menjalani hidup di atas paksi 'tiada Ilah selain Allah swt', tetapi kita juga bertanggungjawab dalam memastikan agama Allah swt ini diagungkan dimana pun kita berada. menjadi keutamaan kita untuk memastikan hukum Allah swt ditegakkan dimana pun kita berada. adalah perjuangan kita untuk meruntuhkan kegelapan jahiliyah dan menyebarkan cahaya kebenaran Islam dimana pun kita berada. secara bersungguh-sungguh dan berterusan tanpa merasa jemu, lelah dan putus asa.

fahamilah bahawa apa yang kita sebut sebagai negara Islam itu bukan sekadar wilayah yang kita duduki. kita mahu mengunggulkan Islam. kita berjuang bukan semata-mata untuk tanah melayu yang kita duduki. negara Islam yang kita maksudkan ialah keadaan dimana Islam dijadikan paksi dan asas sistem dan cara hidup penduduknya - muslim mahupun bukan muslim yang berlindung di bawah panji Islam.

dan jika kita melihat pilihanraya merupakan satu jalan dalam perjuangan kita, maka kita harus mengundi kerana Allah swt. dan kerana itu kita harus memilih pemimpin yang benar-benar teguh berjalan atas jalan Allah swt, yang bersinar sifat muslimnya, atau sekurang-kurangnya yang kita tahu mempunyai asas perjuangan yang sama seperti kita, 

dan atas dasar ini - tanggungjawab untuk menegakkan Islam sebagai sistem dan cara hidup, tanggungjawab menegakkan negara Islam yang sebenar - kita bertanggungjawab untuk mengundi dan memilih pemimpin yang dapat memastikan tujuan unggul ini tercapai. atau sekurang-kurangnya memilih pemimpin yang mempunyai keinginan, tujuan dan dasar perjuangan yang sama. 

dan ketika mengundi, insafilah bahawa apa yang kita lakukan adalah untuk menegakkan Islam. bukan untuk mendapat keselesaan hidup. bukan untuk survival bangsa. bukan untuk meneruskan kekuasaan dunia. tetapi kita mengundi kerana Allah swt, kerana tanggungjawab kita sebagai muslim untuk memastikan Islam menjadi paksi di tempat dimana kita berpijak, kerana kita tahu bahawa ini adalah jihad kita, bukan hanya untuk kemenangan di dunia tetapi juga kemenangan di akhirat. 

ini perjuangan kita. dan inilah kenapa dan bagaimana kita harus mengundi dalam pilihanraya. insya-Allah.

dan atas sebab ini, aku rasa sudah jelas siapa yang akan menjadi pilihan aku.. ;)

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008