mencari maksud ketuanan melayu

maka bertanyalah seorang sahabat akan satu soalan yang sangat menarik, walaupun kita sudah biasa mendengarnya. mengapa dalam perlembagaan Malaysia kata Melayu diikat dengan Islam? kebanayakan kita orang melayu nih hanya terima fakta dan tak pernah mahu tahu pun kenapa. sama dengan soalan kenapa kita Islam, kita hanya terima sebab kita memang dah lahir terus Islam, maka kita kena jadi Islam walaupun hidup kita masih jahiliyah.

pertamanya kena faham melayu itu bukan bangsa. inggeris yang ajar kita bahawa melayu itu bangsa. bangsa nih cara jahiliyah nak bezakan kumpulan atas dasar keturunan, kabilah, rupa fizikal dan tempat asal. jadi kalau kita anggap kita nih bangsa melayu maknanya kita nih masih ikut sistem jahiliyah. retorik bunyinya kan? ;) apa sebenarnya maksud aku bila mengulang-ulang ayat melayu bukan bangsa tu?

Rasulullah saw menyampaikan Islam kepada bangsa Arab, dan seluruh manusia umumnya, hanya dengan satu sebab, supaya bangsa Arab kembali kepada Allah swt. untuk kembali kepada Allah swt bangsa Arab harus membebaskan diri mereka dari jahiliyah. bebas dari budaya jahiliyah, bebas dari ketuanan jahiliyah, bebas dari sistem jahiliyah. bukan hanya bebas dalam kehidupan tetapi juga bebas dari segi pemikiran.

hanya dengan memahami 'tiada Ilah yang disembah selain Allah swt' manusia mampu memerdekakan diri mereka dari ketuanan manusia lain dan dari sistem jahiliyah. merdeka dari batasan sekadar setia kepada pemimpin. merdeka dari batasan kabilah, puak, kaum, bangsa dan keturunan. merdeka dari batasan tanah, wilayah, negeri dan nasionalisme. kerana tidak ada yang lain yang boleh menjadi sebab kita melakukan sesuatu, tiada yg lain yang menjadi alasan untuk kita menyembah, selain Allah swt. ini Islam. kemerdekaan yang hakiki.

jika kita masih menghitung warna kulit, budaya, tanah asal, keturunan, waima parti politik, sebagai jalan hidup maka kita masih jahiliyah. masih tidak bebas. masih terikat dengan kehendak dunia, masih tunduk pada manusia lain, masih dalam tepurung jahiliyah.

berkali-kali dikisahkan dalam Quran, kisah Nabi Ibrahim as, Nabi Nuh as, Nabi Lut as, Asiah isteri firaun, malah ketika yahudi sendiri mahu mengakui keturunan mereka sebagai kaum yang terpilih, Allah swt telah menolak dan berfirman bahawa dalam setiap era, dalam setiap bangsa dan dalam setiap negara, hanya ada satu kriteria sahaja yang penting, iaitu keimanan.

dalam konteks negara, yang kita sebut ibu pertiwi adalah tempat dimana ketuanan Islam, cara hidup Islam dan undang-undang Allah swt menjadi dominan. apabila sesebuah negara mempunyai ciri-ciri ini maka negara itu mempunyai nilai untuk dipanggil ibu pertiwi. hanya ketuanan yang berupa kepercayaan dan cara hidup yang diisi dengan Islam mempunyai nilai maruah kepada manusia. tanpa Islam ketuanan itu tidak mempunyai nilai apa-apa untuk wajar diperjuangkan.

yang menjadi kekeliruan orang melayu ialah apabila Islam tidak lagi menjadi sistem dan cara hidup kita. kerna itu memperjuangkan melayu bukan lagi bermaksud memperjuangkan Islam, hanya perjuangan sebatas rupa wajah, budaya dan keturunan. kerna itu ada antara melayu yang mengakui kewujudan melayu kristian, melayu gay, melayu umno, melayu pkr, melayu dap dan melayu pas. melayu bukan lagi sistem dan cara hidup kita, hanya sekadar bangsa keturunan. kerana itu orang melayu dulu mengunakan istilah 'masuk melayu' kepada orang yang kembali kepada Islam, dan waktu ini 'masuk Islam' itu bukan lagi 'masuk melayu'. kita menidakkan Islam dalam tempurung bangsa keturunan kita untuk membezakan kita dari keturunan lain.

malah terkini kita makin mencelarukan ikatan melayu-Islam ini dengan menterbalikkan makna. sekarang ini bila kita labelkan sesuatu dengan Islamik, kita hanya merujuk kepada orang melayu. kita membangsakan Islam. memperjuangkan Islam terkadang hanya kata-kata yang kita gunakan semata-mata untuk memperjuang keturunan kita. bila kita sebut membantu orang Islam, kita menidakkan survival muslim yang datang dari Indonesia, Bangladesh, Pakistan, Myanmar dan Filipina di negara kita. kerana yang kita maksudkan dengan muslim yang patut kita anggap sebagai saudara adalah orang melayu sahaja. kita menuntun diri kita kembali menjadi jahiliyah.

dalam sejarah kita sendiri telah ditunjukkan berkali-kali hanya dengan kembali menjadikan Islam sebagai sistem dan cara hidup, orang melayu mampu benar-benar memerdekakan diri mereka. dan hanya ada satu perkara yang menjadi ukuran melayu - iman mereka kepada Allah swt. dan jika iman bukan lagi syarat utama, melebihi keturunan dan budaya, maka melayu itu sudah tidak berbaloi lagi untuk dipertahan dan diperjuangkan.

ini dilema orang melayu. memilih sama ada menjadikan sistem dan cara hidup mereka sebagai Islam atau jahiliyah. ini yang menjadikan sebahagian dari melayu tidak mahu lagi berjuang atas nama melayu, kerana melayu kita sekarang bukan lagi melayu yang sebenar. melayu kita sekarang sudah beransur menjadi jahiliyah, yang masih terkekang untuk tunduk kepada manusia lain. yang hatinya masih melekat pada keseronokan ilusi dunia. yang berjuang untuk menjadi lebih hebat dimata manusia lain, untuk kesombongan dan memuaskan nafsu yang tiada gunanya.

maka mari kita insafi bersama-sama, ketika kita menyebut diri kita melayu, adakah kita merujuk kepada keimanan kita atau hanya sebatas keturunan kita. dan insafilah keturunan darah kita tidak bermakna apa-apa. hanya ketika mengakui kita melayu kerana keimanan kita kepada Allah swt, maka ketika itu perjuangkanlah melayu. jika tidak kita adalah ibarat bapa Nabi Ibrahim as, anak Nabi Nuh as dan isteri Nabi Lut as, dan mungkin saja kita adalah suami kepada Asiah, yang akhirnya tenggelam dalam belahan Laut Merah. nauzubillah.

jika politik ketuanan melayu yang kita pertahankan berada atas paksi menjadikan Islam sebagai sistem dan cara hidup, maka wajarlah kita memperjuangkannya. namun jika perjuangkan itu semata-mata untuk memuliakan keturunan kita dan mengguna kuasa atas tanah wilayah yang kita duduki untuk kepentingan keturunan kita semata-mata, maka sangat wajar kita menolaknya bersungguh-sunnguh.

jika perjuangan menegakkan Islam juga didasarkan untuk meletakkan keturunan kita lebih tinggi dari keturunan lain dan bertujuan untuk mendapat kuasa supaya kepentingan keturunan kita dapat dipaksakan melebihi kepada puak lain, maka sangat wajar juga kita menafikannya.

walau apapun istilah yang kita pakai, dalam zaman keliru ini, intai semula hati kita. apa yang kita perjuangkan? adakah kita memperjuangkan kemerdekaan atas 'tiada Ilah selain Allah swt', atau adakah kita hanya mahu kaum kita dilebih-lebihkan daripada orang lain?  tidak ada perjuangan yang benar melainkan untuk menegakkan 'tiada Ilah selain Allah swt'.

moga Allah swt memberi petunjuk dan jalan keluar buat kita semua. Amin.About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008