epilog sang pendosa


sungguh jalan pulang itu bukanlah sesuatu yang mudah dan menuntut segala kekuatan menepis segala dugaan dan ketabahan menahan aneka cubaan. sungguh iman itu bukan sekadar lafaz bibir dan hati, namun iman tidak akan hadir tanpa ujian.

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka tidak diuji?"
(Al-Quran, 29.Al-'Ankabut:2)

telah berkisah seorang sahabat kepadaku akan bagaimana payahnya liku2 menuju jalan pulangnya. setiap kali dia bergelut kembali melangkah di jalan yang lurus, maka sebegitu kuat juga tangan-tangan ghaib menarik dan merentap lengannya untuk melencung semula. dan berulangkali dalam kesungguhan dia meniti ketaatan kepada Maha Pencipta, dia sering terjatuh terperosok sesat sebelum kemudian tersungkur lagi meratap taubatnya.

ada seseorang pernah menunjukkan sebuah perspektif yang berbeza mengenai jalan yang dilalui oleh orang2 yang berdosa. ingin aku peringatkan sebelum mengisahkan perihal ini bahawa jika kisah ini meresahkan jiwa, maka tinggalkanlah. jika ada yg menjadi kesalahan, maka tegurkanlah. dan beginilah katanya.

sesungguhnya manusia itu tiada upaya dan kekuatan melainkan dengan izin dan kudrat Allah swt, dan ini termasuklah dalam setiap perbuatan baik dan buruknya. maka adakah Tuhan yang membuatkan kita berbuat maksiat dan dosa? malah Tuhan mengizinkan iblis menyesatkan keturunan Adam as. maka jika Allah yang mentakdirkan kita bergelumang dosa maka apalah gunanya taubat? maka dengarkanlah.

tidaklah dikurniakan kekurangan dan kelebihan kepada manusia melainkan sebagai ujian. berjalan di jalur pahala berganda juga tidak tertinggal dari diuji riak dan ujub. apakah makna akan segala ujian ini? maka tetapkanlah iman kamu terhadap Allah.

"Dan kami akan uji kalian dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan dan kepada Kamilah kamu akan kembali."
(Al-Quran, 21.al-Anbia:35).

dan berkatalah seseorang itu kepadaku, sesungguhnya dosa juga suatu cara Allah menuntun kita kembali kepada-Nya. dengan memperlakukan dosa maka kita semakin mendekat kepada rahmah-Nya, kerna dalam setiap keterlanjuran dosa, taubat kita semakin dalam.

namun janganlah kamu meminta ujian di jalan dosa kerna ujian itu lebih berat penanggungannya dan adalah lebih mudah utk menjadi lebih terus tersesat dibelit tipuan syaitan dan seperti rasa tak mampu kembali lagi. maka bagaimanakah mengharunginya? ingatilah Allah dalam setiap perbuatan, terutama ketika hati terniat ke arah maksiat.

sesungguhnya kejahatan itu tidak hanya berlaku kerana niat namun kerana wujudnya kesempatan. niat akan terkurung tanpa kesempatan, maka hapuskan segala kemungkinan akan wujudnya kesempatan. dan hapuskanlah niat ketika timbulnya kesempatan dengan mengingati azab Allah. pohonlah keampunan kepada-Nya waima sebelum terjadinya kejahatan.

tidak terasakah sesuatu di hati kita sewaktu mengucap astaghfar? atau ucapan itu hanya sekadar ucapan biasa yg tiada membekas memberi makna apa2? rasakanlah astaghfar itu di dalam hati kita, dalam detak jantung, dalam denyut nadi, dalam darah yg mengalir ke seluruh tubuh kita.

getarkanlah hati kita memohon ampun dalam setiap sujud dan munajat tahajjud. sebakkanlah hati kita merasa malu kepada Yang Maha Pemberi Nikmat. sendukanlah tangis kita merindui rahmat-Nya dalam setiap kesempatan membaca dan mendengar firman-Nya. dan sungkurkanlah taubat kita dalam setiap dosa dan maksiat yang kita lakukan. mohonlah kepada-Nya, Yang Maha Pengasih lagi Maha Pengampun.

sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Tabrani daripada Abu Umamah, "Allah berfirman kepada malaikat-Nya bermaksud : "Pergilah kepada hamba-Ku. Lalu timpalah bermacam-macam ujian kepadanya kerana Aku mahu mendengar suaranya."."

bukanlah tujuan aku untuk membenarkan setiap perlakuan dosa dan maksiat. sesungguhnya jika kita sengaja mengejar dosa dan maksiat maka insya-Allah laknat Tuhan mendekati dan menghampiri. namun yang aku perkatakan ini adalah perihal manusia yang sering kembali tersasar setelah bangun dari duduk taubat kepada-Nya, namun tiadalah dia berputus asa melainkan terus-menerus bertaubat, dan bersungguh-sungguhlah dia menjauhi dosa dan maksiat, namun ujian terus menerus mendatanginya, menguji keteguhan imannya

sungguh terkadang hati kita merasa riak bangga melihat orang lain melaku dosa sedang kita tegar dapat menolaknya, merasa ujub sempurna iman berbanding orang lain yang kita pandang tidak berilmu setaraf kita, sedang kita lupa bahawa riak dan ujub itulah yang menghapuskan segala kebaikan kita.

maka anggapkanlah bahawa setiap kali ditunjukkan kepada kita akan keburukan dan dosa orang lain kepada penglihatan dan pengetahuan kita, maka ingatlah bahawa amaran dan peringatan Tuhan telah datang kepada kita juga. maka bertetaplah dengan hati kita supaya kita sentiasa berada dalam lindungan rahmah-Nya.

dan bersyukurlah pada ketentuan yang telah ditetapkan kepada kita. yang perlu kita selidiki adalah bagaimana setiap ketentuan itu membuatkan diri kita semakin dekat kepada Maha Pencipta. adakah kebaikan yang menjadi qada kita itu membuatkan kita menjadi lebih bertaqwa kepada-Nya, atau menjadikan kita semakin jauh? dan adakah keburukan yang menjadi qadar kita menolak kita lebih jauh dari-Nya, atau sebagai ujian sabar dan ikhlas supaya kita pada akhirnya berupaya menjadi mukmin yang bertaqwa kepada-Nya. sesungguhnya Allah swt Maha Mengetahui segala yang terkandung di dalam Loh Mahfudz.

Imam Sayuti meriwayatkan dari Ibnu Abbas berkata, "Allah menciptakan Loh Mahfudz yang luasnya seperti berjalan seribu tahun. Kemudian Allah berfirman kepada Qalam sebelum diciptakan seluruh makhluk, "Tulislah segala ilmu-Ku tentang ciptaan-Ku." Maka Qalam menuliskan segala peristiwa hingga hari kiamat."

merenung ke dalam diri di malam nisfu sya'aban yang lepas. menyibak kembali perjalanan masa lalu dan bagaimana semua itu mencetak siapa diri di masa ini. menyemak setiap kejahatan dan dosa yang telah dilakukan di sepanjang perjalanan. tunduk malu menginsafi betapa manusia hanyalah bangkai dan dunia ini hanyalah sampah. kemuliaan hanyalah ketika hamba dapat diangkat darjat oleh Tuannya. maka ampunilah aku. hanya kepadaMu aku meminta. tunjukkanlah aku jalan yang lurus.

Ya Allah! wahai Dzat yang memiliki anugerah dan tidak diberi anugerah kepadaMu, wahai Dzat yang memiliki keagungan dan kemuliaan, wahai Dzat yang memiliki anugerah dan kenikmatan. Tiada Tuhan melainkan Engkau, dan pertolongannya orang yang memerlukan, dengan keselamatannya orang yang meminta pertolongan dan dengan keamanan serta sentosanya orang yang takut.

Ya Allah! jika aku telah ditulis disisiMu, iaitu di dalam Ummil Kitab (Loh Mahfudz) sebagai orang yang celaka, atau terlarang, tertolak, atau rezekinya sempit, maka hapuslah.

Ya Allah! demi anugerahMu: ketentuanku celaka, terlarang, tertolak dan disempitkan rezekinya, ubahlah ketetapan itu disisiMu di dalam Ummil Kitab, sebagai orang yang beruntung, dikabulkan, dibukakan dan dilapangkan rezekinya serta taufiq melakukan kebaikan.

Bahawasanya Engkau telah berfirman, dan firmanMu itu adalah benar di dalam kitabMu yang diwahyukan atas lisan NabiMu yang diutus. Allah menghapuskan segala hal yang Dia kehendaki, dan menetapkannya disisi Allah dalam Ummil Kitab.

Ya Allah! Tuhanku, dengan kenyataan yang agung pada malam pertengahan bulan Syaaban yang mulia, yang saat itu ditetapkannya segala perkara serta dibezakannya, hapuskanlah bagi kami bala yang telah kami ketahui, dan yang belum kami ketahui serta hal-hal yang Engkau lebih Mengetahui. Bahawasanya Engkau Dzat Maha Tinggi dan Mulia, dengan rahmatMu, wahai Dzat yang paling belas kasihan.

Selawat dan salam, tetapkanlah kepada junjungan kami Nabi Muhammad saw, keluarga dan sahabat beliau. Amin.

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008