khalifah demokrasi?

moga kita sentiasa dalam dakapan rahmat Allah swt..


maka ini merujuk pada polemik hadis berikut:

“Barangsiapa mendatangi kalian - sedang urusan (kehidupan) kalian ada di bawah kepemimpinan satu orang (Imam/Khalifah) - dan dia hendak memecah belah kesatuan kalian dan mencerai-beraikan jemaah kalian, maka bunuhlah dia!” (HR Muslim)

“Jika dibai’at dua orang Khalifah, maka bunuhlah yang terakhir dari keduanya.” [HR. Muslim]

“Barangsiapa membai’at seorang Imam (Khalifah), lalu memberikan genggaman tangannya dan menyerahkan buah hatinya, hendaklah ia mentaatinya semaksimal mungkin. Dan jika datang orang lain hendak mencabut kekuasaannya, penggallah leher orang itu.” [HR. Muslim]

==================================================================

subhanAllah.. ini antara sebab kenapa aku tak sokong sistem demokrasi.. hadis ini merujuk pada sistem khalifah.. kalaupun nak diterjemahkan ke dalam sistem demokrasi, mempunyai ketua pembangkang bukan bermakna kita mempunyai dua pemimpin.. kalau nak kira ketua pembangkang sendiri mengakui perdana menteri itu adalah pemimpin perdana.. aku pun tak tahu camna nak cerita keIslaman dalam sistem demokrasi ni.. sistem demokrasi nih mmg kacau bilau dari awal sebenarnya..

macam ni lah.. dalam konsep khalifah, ada baiah.. semua ketua kabilah berbaiah pada seorang khalifah.. Amirul Mukminin.. pemimpin orang-orang Islam.. ini antara sebab mengapa Saidina Hasan ra menyerahkan jawatan khalifah kepada Muawiyah.. kerana tidak mahu ada dua khalifah dalam satu masa supaya ummah tidak berpecah.. ketika krisis Saidina Usman ra, ramai sahabat sendiri jadi pembangkang kepada khalifah yg dikatakan memberatkan kerabatnya, tidak bermakna mereka menganggap ketua yang membangkang itu adalah khalifah.. 

realitinya perdana menteri kita bukan khalifah, malah agong kita pun bukan amirul mukminin.. ini hanya kepala negara yang di zaman Daulah hanya sebatas jawatan gabenor.. apalagi kita nih guna sistem demokrasi.. kita pilih bukan yang mengikut kesolehan tapi mengikut mana yang popular dan mana yang kita rasa menguntungkan kita.. malah kalau nak kata yg dimaksudkan ialah perdana menteri.. negara kita nih bukan negara Islam pun, nak kata negara orang Islam pun susah juga sbb yang bukan Islam pun sama banyak.. kita lantik ketua pun bukan sebab dia Islam tapi sebab parti dia menang.. kalau dikatakan nanti dap menang majoriti dalam parlimen, boleh cina jadi perdana menteri.. dlm perlembagaan takder sebut kena Islam  untuk jadi perdana menteri.. maka pendapat aku hadis ini tidak merujuk pada situasi politik yg kita ada.. maka tak perlu bunuh ketua pembangkang,. 

kalaupun kita nak anggap perdana menteri itu imam.. dia sendiri pun tau bahawa lepas satu penggal jadi imam dia dah bukan imam lagi sehingga dia dilantik semula.. maka dia tak bolehlah anggap orang yang nak lawan dia tuh pecah belahkan jemaah sebab dia sendiri yg kosongkan jawatan supaya org lawan dia.. jika kita nak ikut juga hadis ini, bukan hanya ketua pembangkang kita kena bunuh, tapi ketua umno kelantan, kedah dan selangor pun kita kena bunuh sama.. maka marilah kita berbunuhan sesama kita.. mungkin ada kebaikan demi perpaduan umat Islam.. (sigh) 

aku gelihati sbnrnya bila berkisah tentang demokrasi nih.. sbb bagi aku memilih pemimpin cara demokrasi nih mmg sangat mencederakan akal.. mmg makin lama makin gila orang melayu dek mazhab politik nih.. orang politik nih bercakap macam orang melayu nih bodoh sangat.. kalau nak guna sangat hadis ni, bubarkan parlimen.. beri balik kuasa pada raja-raja melayu.. biar raja melayu yg pilih mana2 ketua yg dia suka.. tak payah buat pilihanraya.. kalau takder pilihanraya, takder parti politik.. kalau raja tak betul, org marah raja saja.. tak suka raja yg ini kita pindah cari raja yg lain.. kan senang.. tak payah nak risau melayu hilang kuasa.. tak rosak parah otak org melayu.. 

kita nih tak perasan sebenarnya tanah ini bukan tanah melayu lagi.. ini tanah namanya malaysia.. kita dah lepaskan tanah ini sebab kita nak sabah dan sarawak bergabung.. ini pemimpin, yg kita letakkan urusan kehidupan kita, dulu dah buat..taraf melayu di tanah nih dah diturunkan dari pemilik kepada penumpang istimewa.. ini realitinya.. jadi bila yg kafir nak kuasa juga, dia ada hak.. sebab pemimpin, yang kita letakkan urusan kehidupan kita, dulu dah beri jaminan macam tu.. tanah melayu dah tergadai.. yg ada hanya tanah malaysia.. kalau malaysia tuh sama makna dgn tanah melayu, kenapa tukar nama? sebab bunyinya moden? sebab bunyi malaysia tuh cina dan india dengar sama dengan bunyi MELAYu-CIna-indiA...sbb itu lepas jadi malaysia diorg pulun nak menang pilihanraya 1969.. diorg menang pun.. kita curi kemenangan diorg.. baru pemimpin, yg kita letakkan urusan kehidupan kita, tersedar dan kelam kabut buat macam2 nak selamatkan melayu.. tanah yg kita pijak bukan milik kita sahaja... kita dah gadaikan jadi milik bersama.. kita tertipu dengan perjanjian yang kita sendiri buat.. ini sudut pandang yang kita semua akan sedaya upaya tanak tengok dan percaya..

maka apa cara nak pulangkan apa yg sebenarnya milik kita? 

Islam.. itu kekuatan perpaduan melayu.. bila Islam tertegak sebagai perlembagaan negara.. apapun nama negaranya, tetap menjadi milik orang Islam dan orang bukan Islam hanya mendapat perlindungan.. masalahnya ada pula sektarian politik.. 

kita ambil contoh sektarian dalam jemaah muslimin sebagai ibarat.. 

aku amik contoh nih sebab aku agak setuju dgn sorg kawan aku yang kata parti politik nih sama cam sect dlm Islam.. kat pakistan nih ada macam2 sect, aku sendiri baru pertama kali lalui pengalaman berhadapan dgn macam2 sect nih.. yg aku perasan semuanya mengaku ahlussunnah wal jamaah.. yg jadi sect nih sebab mereka nak bezakan ahlussunnah wal jamaah yg mana yang sebenar2 ahlussunnah wal jamaah.. jadi mereka bagi nama lain..bila dah bagi nama maka jadi pecahlah sbb orang awam kena pilih.. mmg ada sect yg tak betul langsung, tapi kebanyakan sect bezanya sikit2 saja.. kadangkala hanya berbalah tentang bidaah.. ada yg berbalah tentang sanad hadis.. ada yg berbalah tentang terjemahan ayat Quran.. dan semua mengaku ilmu yang mereka ada bersanad langsung hingga ke Rasulullah saw.. 

jadi bila kita cerita bab politik partisan malaysia ni.. lebih kurang sama juga.. bila umno kata dia perjuang org melayu, yg mana nama melayu ini diikat dengan agama Islam, maka secara langsung bermakna dia memperjuangkan Islam.. sebab tuh melayu dulukala ada istilah 'masuk melayu'.. aku rasa semua org faham bab ni.. begitu juga pas.. dia kata dia perjuang Islam.. titik.. dah jelas dan tak perlu diperjelaskan..

yang membezakan keduanya ialah cara memperjuangkan Islam.. 

org umno kata bukan dia tanak buat undang2 syariah, malah dah tubuh pun mahkamah syariah, hanya saja org umno berpendapat belum masa nak ubah perlembagaan buat undang2 syariah kerana komposisi kaum dan terlebih lagi kerana org2 melayu sendiri byk yg Islam pada nama sahaja.. kerna itu perjuangan awal kemerdekaan diletakkan atas nama nasionalisme bukan atas nama Islam.. kerna org melayu zaman itu tahu sangat bahawa kemerdekaan tidak akan didapatkan tanpa sokongan dari kaum-kaum bukan Islam.. ini jelas kenapa umno bergabung dgn mca utk pilihanraya dewan bandaran ke-2 selepas kalah teruk di pilihanraya dewan bandaran pulau pinang.. maka pada pendapat org umno, cara memperjuangkan Islam ialah dengan perlahan-lahan memperkuat kedudukan mahkamah syariah.. ini argumentasi orang umno..

pada orang pas pula berbeza.. mereka berpendapat kerana tanah ini tanah melayu dan kekuasaan ada dalam tangan melayu maka undang2 syariah harus ditegakkan serta-merta.. kerna itu adalah wasiat Rasulullah saw.. jika selamanya kita membiarkan tanah melayu ini tidak ditadbir atas syariah Islam maka kita berdosa.. org pas berpendapat bahawa dengan menegakkan undang2 syariah maka orang melayu akan kembali kepada al-Quran dan sunnah.. aku sangat faham argumentasi orang pas..

sama matlamat, sama tujuan, beza cara.. 

yang aku tak setuju dgn umno ialah mereka ini kelihatan tidak bersungguh2.. dan yang aku tak setuju dgn pas ialah ramai yang agak tergesa-gesa.. kebanyakan orang awam hanya ikut2 saja.. ramai org umno pun tak faham perjuangan sebenar umno, ramai yg hanya sebatas perjuangan bangsa sahaja.. padahal memperjuangkan melayu bukan sekadar perjuangan bangsa.. org pas pun ramai yg tak faham juga.. malah kebanyakannya hanya ikut2 sokong pas sebab marah pada org umno dan beranggapan kesulitan hidup mereka disebabkan salahguna kuasa oleh org umno.. ini termasuklah yang mengatakan A.B.U. dan A.B.C.D... maaf ini hanya pendapat aku.. mungkin aku yg tak pandai nak melihat dari perspektif itu...

aku berpendapat mengapa tidak biarkan saja orang tidak memilih mana2 parti.. sama macam kita tak perlu nak pilih mana2 sect.. kita belajar dengan tok guru satu sect dan kita belajar dari tok guru sect yg lain.. mana yang kita rasa tenang, mudah2an Allah swt beri petunjuk.. jadi kita tak perlu taksub ikut saja.. org yg ada guru mursyid pun akan sentiasa berdoa agar apa yang dipelajarinya itu adalah ilmu yang benar.. kita belajar dengan cara berfikir.. bukankah Islam itu agama yg menggalakkan berfikir?

maka bila kita nak beribadah dengan Allah swt, kita ikut sunnah Nabi saw, bukan ikut sect.. bila terjadi pertembungan maka kita mufaraqah.. kita mengelakkan fitnah pada Islam, pada diri kita, pada kawan2 kita.. kita bersetuju untuk tidak bersetuju.. jadi bila mazhab2 politik ini berkisah dan membongkar itu ini, kita dengarnya dan hadamkan.. jangan percaya terus.. jika memang ada kebenaran maka kita ambillah supaya kita dapat memilih dengan lebih baik.. tak perlu sokong kuat2 kecualilah mmg kita org politik atau mmg berada dalam parti politik.. bila berdiskusi, kita bertanyalah pendapat bukan kita paksakan pendapat.. bukankah dalam dakwah juga tugas kita hanya menyampaikan, hidayah itu milik Allah swt yang mahu diberikan kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya.. tak perlu nak marah bila orang tidak sependapat dgn kita.. sebab yang kita buat nih semua kerana Allah swt, bukan kerna orang lain dan bukan kerna diri kita..

tapi ini hanya pendapat akulah.. aku mungkin salah..  jangan ambil kalau korg rasa pendapat aku ni sesat.. ;)

moga Allah swt melindungi kita dan memberi petunjuk pada kita. amin.

wallahualam..

About this entry

  1. Anonymous said...

    I think the admin of this site is in fact working
    hard in support of his site, since here every information is
    quality based material.

    Here is my page - michael kors mens watches

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008