haram guling pemimpin?


nota: ini bukan artikel untuk menyokong mahupun membantah mana2 ahli politik dari mana2 parti mahupun para penyokong mereka.. hanya menjelaskan pendapat.. harap janganlah dipolitikkan.. <3

makin ramai org suka sebut psal hadis yg mengatakan bahawa haram melakukan pemberontakan menjatuhkan pemimpin.. aku setuju.. setuju sangat.. setuju dlm konteks kepimpinan dalam Islam mengikut cara Islam.. dalam Islam, pemimpin dilantik oleh majlis syura yg dianggotai oleh golongan pemimpin yang hebat.. hebat dari segi ilmu mahupun pengalaman.. bukan ramai2 pakat mengundi pilih.. pakat2 semua orang termasuk yg tak cukup pengalaman mahupun ilmu.. macam cara kita sekarang.. macam ajaran demokrasi.. dulu yg jadi pemimpin bukan pun bukan sebab nak jadi pemimpin.. melainkan setelah bermulanya dinasti kerajaan Islam.. yg dlm dinasti pun kerna dipilih juga oleh majlis syura.. sama macam orang2 besar istana dalam kerajaan Melayu pilih raja muda dan tabal sultan.. yang ini mmg aku setuju haram kalau kita nak gulingkan pemimpin..

tapi dalam ajaran demokrasi, pemimpin ada syarat had masa.. satu penggal lima tahun kalau negara kita.. dan kita buat pilihanraya setiap lima tahun tuh.. buat pilihanraya untuk pilih semula pemimpin.. maknanya kita diberi peluang untuk pilih pemimpin sendiri.. sesuka hati kita.. dan pemimpin tuh pulak, lepas setiap penggal dia ada pilihan untuk bertanding atau tidak.. adakah jika kita pilih pemimpin lain menggantikan pemimpin sebelumnya maka kita dianggap menjatuhkan pemimpin? adakah jika kita pilih parti selain dari parti yang memerintah sebelumnya, kita dianggap menjatuhkan pemimpin? maka jika begitu lebih baik kita kembali pada dinasti.. tak payahlah buat pilihanraya.. tak payah susah2 nak mengundi.. tak payah susah2 nak pikir nak undi sapa..

dan kalau boleh kita mengundi siapa2 saja dan mana parti2 saja tanpa dianggap menjatuhkan pemimpin.. maka isunya beralih kepada sistem pilihanraya.. dan jika ada di antara kita yang merasakan ada sesuatu yang tak kena dengan pilihanraya membuat bantahan, tidakkah itu wajar2 saja? jap.. berhenti jap sampai bab ini.. balik pada citer asal.. rujuk balik hadis yg kita sebut tadi, maka tidakkah maksud hadis itu dalam konteks demokrasi bermakna haram kita menjatuhkan pemimpin ketika dia masih memimpin dalam jangkamasa yang dipersetujui.. dan tidak haram jika kita bercadang mengganti pemimpin setelah tamat tempoh yang dipersetujui..

ok balik pada sistem pilihanraya.. dah jadi rahsia umum, mmg ada penyelewengan dalam pilihanraya.. dulu takder sapa tahu.. pembangkang pun tak tahu, tapi lepas zaman ramai yg dulunya org kuat parti memerintah jadi pembangkang maka rahsia dah bukan rahsia, sebab yg pindah jadi pembangkang nih lah yg dulunya dok selewengkan utk parti yg memerintah menang pilihanraya.. kemudian ditanya pula kenapa pru yg lepas pembangkang menang sampai 4 negeri.. ini pun dah jadi rahsia umum, terutama pada org2 parti pemerintah sendiri.. diorg tahu kenapa pembangkang boleh menang.. panjang senarai dalam mesyuarat post-mortem.. jadi jangan guna alasan sistem pilihanraya kita cukup telus kerana pembangkang boleh menang..

itu pru yang lepas.. tapi pru yg nak datang parti pemerintah lebih bersedia.. bukan sekadar bersedia untuk menang pilihanraya tapi juga dah lebih bersedia nak memastikan kemenangan.. cuma soalannya berapa besar sebenarnya citer seleweng pilihanraya nih memberi kesan pada kemenangan? sebab kalau besar sangat, apa lah parti memerintah nak susah hati sangat psal pilihanraya, buat bila2 masa pun boleh menang.. ini yg takder sapa boleh jawab.. yang pasti org2 politik memang tahu betapa pentingnya 'kelebihan' ini pada kemenangan mereka, setidak2nya kemenangan peribadi mereka sendiri..

hanya saja jika ada calon pemimpin boleh gunakan 'kelebihan' ini, maka tidak adil lah pada calon2 lain.. baik dari parti pembangkang mahupun parti pemerintah sendiri.. sebab kepada parti pembangkang, 'kelebihan' ini akan digunakan untuk mengalahkan mereka.. kepada sesama parti pula, 'kelebihan' hanya akan digunakan pada calon2 tertentu sahaja.. maka keinginan untuk mendapatkan sistem pilihanraya yang tidak memihak secara tidak benar mmg patutlah disokong oleh semua.. tapi kenapa ada yang marah2? kenapa sampai berbalah2? bukan nak gulingkan pemimpin yang ada tuh sekarang, tapi nak bagitahu minta tolong janganlah seleweng lagi pilihanraya akan datang..

inilah hebatnya demokrasi.. walaupun tagline asalnya "dari rakyat, untuk rakyat" namun ahi politik sangat hebat dan bijak memanipulasi apa juga perkara untuk mempromosikan diri mereka.. parti pemerintah tak suka org bantah kerana nampak pula seperti mereka menang selama ini mmg seleweng.. parti pembangkang pula sokong bantah sebab nak tunjuk diri mereka lebih jujur dari pemerintah.. padahal rakyat membantah supaya mereka tidak merasa tertipu ketika mengundi.. tak kisahlah mana2 yg menang sebab jika sistem pilihanraya itu telus maka siapa pun yang menang itu memang dipilih oleh majoriti rakyat yang keluar mengundi..

bukan ke sama macam keadaan kita bagai nak rak menjerit2 menyokong pasukan bolasepak kesayangan kita, tapi kemudiannya kita tahu bahawa keputusan perlawanan dah ditetapkan oleh tokeh judi.. tak ker rasa membodohkan diri? bila dah tau mestilah tak puas hati.. mestilah nak bantah.. yang tak bantah psal pasukan bola dia menang, apa kata kalau pasukan bola dia pula yang dijadualkan kalah oleh penjudi.. diorg pun mesti bantah juga.. ye tak? kecualilah kalau dia mmg benci bola dan mmg siapa pun yang jadi juara tidak akan memberi kesan pada hidup dia.. dan kalau beri kesan pun dia tak peduli..

jadinya bila orang tanya aku sokong ke tidak orang ramai2 keluar demonstrasi ke jalanraya untuk buat bantahan, aku berpendapat bahawa aku setuju dengan sebab dan niat.. setuju tentang niat bantahan untuk hilangkan penyelewengan dalam pilihanraya. dan agak setuju sebab kena buat demo umum kerana tiada cara lain.. apa cara lain yang efektif? sila tunjuk jalan.. kalau ada yang kata kalau tak setuju tunjuklah masa mengundi, maka aku kata mmg itulah tujuannya.. dan nak tunjuk masa bertanding kenalah bersihkan gelanggang dan pastikan pengadilnya tak berat sebelah. ker salah fahaman aku ni?

aku juga berpendapat bahawa aku berlapang dada jika ada yg memilih untuk berdemo.. bagi aku wajar mereka diberi peluang untuk melakukan apa yang mereka rasa 'benar' setelah mereka memberi peluang yang sama kepada kita selama ini untuk berdiam diri dan menunggu detik demi detik yg tidak juga datang untuk bertindak.. kita dah dapat peluang tuh, maka mereka juga perlu diberi peluang.. kerna mereka merasakan apa yg kita 'lakukan' tidak menambah baik kehidupan pada kacamata mereka.. mungkin juga cara mereka betul.. jika tak betul maka akan lebih jelaslah nanti apa yang tak betul.. apa pun aku perlu hormati kewajaran untuk mereka diberi peluang melakukan sesuatu dengan cara mereka..

kalau org kata demo tuh hanya alasan, aku hanya berpendapat bahawa setiap orang ada hak untuk melakukan apa yang dia rasa betul.. lagipun banyak sangat kisah yang tak tersingkap dengan jujur tentang apa yang dah berlaku.. aku rasa yang buat kecoh tuh mmg hadir dengan azam menjadi samseng politik, bukan dengan niat nak minta pilihanraya adil pun.. maka ramailah yang jadi mangsa, pun begitu aku tidaklah membenarkan mana2 yang salah.. yg datang niat betul tuh betul, yang datang niat salah tuh salah.. yang berlaku dah berlaku seadanya..

tapi kalau tanya pendapat aku.. demokrasi tuh sendiri aku tak setuju.. sebab jangan anggap bila aku tulis macam ini aku anti-kerajaan.. aku berpegang pada hadis tuh.. haram jatuhkan pemimpin selagi dia masih solat.. jadi jangan pula orang2 kerajaan rasa aku kutuk habis kerajaan.. aku hanya sebut pemerintah dan pembangkang dalam konteks demokrasi itu sendiri.. org yang memegang tampuk kuasa..  dalam demokrasi kita boleh pilih pemimpin.. cuma kita perlukan wadah yang lebih baik dalam proses nak memilih.. baik nak pilih parti dacing ganti parti mata satu memerintah, mahupun memilih parti bulan ganti parti parti roket memerintah.. dalam konteks ini, aku berpendapat pemimpin2 ini bukan pemimpin yg dimaksudkan dalam hadis tersebut.. tak haram nak ganti..

kerna kalo tidak, demokrasi tuh menyuruh kita buat benda haram setiap 4 tahun lah.. walaupun aku lebih cenderung setuju.. baik kita ganti jer sistem demokrasi tuh, lagipun demokrasi mmg dah lama jadi alat alat untuk org2 yang jahil dan fasik mendapat laluan menjadi pemimpin.. demokrasi adalah cara untuk orang2 bodoh dan hina menduduki tempat terhormat.. dan banyak lagi perkara2 menakutkan yang disebut dalam hadis2 tentang akhir zaman.. tapi mungkin juga semua ini berlaku kerna memang sudah sampai masanya ia berlaku.. maka bagaimanakah kita berpihak? moga Tuhan memberi petunjuk kepada kita semua.. amin.

wallahualam..

About this entry

  1. Anonymous said...

    I'm not an expert when it comes to this. Didn't even know this was possible. Useful read, appreciate your posting this.

  2. Anonymous said...

    pemerintah ertinya raja/ sultan... menteri bukan pemerintah....cuma wakil raja dlm urusan pentadbiran..pndpt peribadi

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008