muzik panggilan dajal?terdengar lantunan qasidah maulid mendayu.. bergetar rasa rindu pada Nabi saw.. gendang sikit2 boleh lah.. bunyi gendang tuh menyedapkan qasidah.. bunyi sedap tuh nikmat Tuhan bagi.. ada ramai juga yang tak dapat rasa sedap dengar qasidah sama ada bergendang mahupun tidak.. bila terasa sedap tuh alhamdulillah... tapi jangan terlayan rasa sedap bunyi gendang.. nanti terbiasa maka jadi bahaya terutama bila dajal muncul..

pernah dengar dongeng orang putih yang cerita pasal sebuah bandar yang diserang tikus.. akhirnya datang seorang budak yang boleh pikat tikus2 tuh dengan tiupan serulingnya dan bawa tikus tuh terus masuk ke dalam api.. maka terselamatlah bandar tersebut.. seorang sahabat beritahu aku itu misal cerita dajal..

bila dajal muncul nanti, dia akan tiup 'seruling' dia dan semua akan berlari2 mengikut arah bunyi itu mendapatkan dajal.. waima jika diikat dengan rantai besi di dalam masjid pun, akan diputuskannya kerana terpesona dengan bunyian seruling dajal.. sahabat aku kata mereka2 ini adalah orang2 yang suka dengar lagu dan nyanyian2 yang melekakan..

jadi kalau macam tuh haramkah dengar lagu dan muzik? bukankah lagu dan syair itu juga ciptaan Tuhan dan merupakan nikmat ilmu yang Tuhan kurniakan kepada manusia? betul.. betul sangat.. cuma jangan sampai jadi kafir.. ingat kisah harut dan marut?

alkisah dua malaikat diturunkan ke bumi untuk mengajar sihir pada satu zaman. kita kata sihir tuh sesat, tapi jangan lupa segala ilmu dalam dunia ini, baik dan jahat, adalah ilmu Tuhan.. dan jangan lupa bahawa sihir itu diajarkan oleh malaikat kepada manusia, namun ingatlah bahawa sebelum harut dan marut mengajarkan sihir itu, telah pun diperingatkan kepada manusia bahawa jangan jadi kafir kerana ilmu itu.. ilmu tak sesat, yang sesatnya manusia, bila tak faham.. nauzubillah..

maka bukankah qasidah itu juga lagu? hijrah Nabi saw sampai ke madinah juga disambut dengan qasidah.. benar.. benar lagi.. dan jadikanlah lagu2 yang ingin kita dengar dan nyanyikan itu menimbulkan rasa rindu pada Tuhan dan Nabi saw.. bila kita lagukan, terasa hati mengingat Tuhan, terasa sayu merindu Nabi saw.. ada hati kita rasa macam tu?

biasanya bila kita sedih, kita buka lagu sedih.. bila dengar lagu sedih tuh, apa yang kita teringat? kalau bukan ingat Tuhan atau Nabi saw.. maka tutuplah.. bila kita rasa lesu, kita buka lagu semangat, apa yang kita ingat bila kita jadi semangat? hati kena selalu ingat Tuhan, sebab syaitan memang tak bagi peluang langsung.. kita leka satu saat pun dia akan sempat2nya datang mencelah.. hati2 dengan perkara yang zahir kelihatan bagus tetapi punya implikasi jiwa yang sangat bahaya..

jadi sama dengan bunyi gendang masa qasidah.. boleh bergendang untuk bagi tambah kekuatan pada rasa rindu dan semangat.. tapi jangan sampai terlena dengan gendang sampai lupa apa tujuan kita berqasidah.. sama macam menyanyi lagu pop dan rock.. ada juga lagunya lirik ketuhanan, alhamdulillah, tapi muziknya pula sedap sangat sampai terbuai2 syok dengar muzik sampai lirik tuh hanya sebutan saja.. terbalik.. patut lagu menambah rasa pada lirik, tapi lirik pula penambah rasa pada muzik.. ini yg jadi pening.. lainlah bila dengar muzik sedap tuh, terbetik dalam hati betapa agungnya Tuhan mencipta bunyi2 yang sangat indah dan seterusnya kita memuji Tuhan dalam setiap petikan gitar dan tiupan seruling..

intinya mudah saja.. nak dengar lagu, boleh.. nak main muzik, boleh.. tapi tanya balik pada diri kita.. masa dengar lagu tuh cuba kaji balik apa yang kita dok ingat masa tuh.. dalam masa syok kita melentukkan jiwa tuh, apa yang kita ingat.. kalau bukan Tuhan, kalau bukan Nabi saw, berhentilah.. tinggalkan.. sebab yang kita takut di akhir zaman ini ialah fitnah dajal.. yang dikatakan fitnah dajal adalah pembohongan dajal sehingga kita sendiri tidak dapat menolak kerana hati kita dah terikat dengan dunia..

dan bilamana kita melayan lagu sampai menangis.. bukan menangis sebab minta ampun kat Tuhan kerna teringat dosa2 kita tapi menangis pasal kesiankan diri kita sendiri yang tak dapat macammana orang lain dapat, kita dok teringat keseronokan orang lain sampai hati kita sendiri sakit, rasa dunia tak adil, rasa Tuhan tak adil, tutuplah lagu tuh.. ambil wuduk dan solat sunat, atau buka Quran baca tiga baris..

bila dengar lagu2 melekakan yang kita suka sangat tuh, cuba tiba2 tutup, apa rasa hati kita? geram? marah? sebel? begitulah juga rasanya nanti bila ada orang menghalang kita dari mengikut alunan seruling dajal.. sedangkan kita tahu siapa dajal, tapi kita tidak dapat menolaknya kerna kita telah lama berlatih mendengar dan mencintai bunyi serulingnya.. nauzubillah..

jadi sekali lagi, panduannya mudah saja.. bukan hanya masa dengar lagu tapi dalam apa sahaja yang kita duk buat, cuba perhatikan, cuba rasa2kan.. ada tak kita ingat Tuhan masa tuh? ada teringat Nabi saw? kalau tak ingat maknanya benda tuh dah melekakan kita.. tinggalkan sebelum kita sesat makin jauh.. sesat tuh bukan sebab kita tak ikut syariat atau syirik, tapi sesat sebab kita makin jauh dan makin jauh.. takut2nya bila dah jauh sangat kita lupa dan tak nak cari jalan balik.. nauzubillah.. sementara belum jauh sangat nih, marilah kita balik sama2 ke pangkal jalan.. amin..
wallahualam..

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008