Retorika Melayu?

Topik:Apakah tujuan penubuhan felda?
Pembuka: Giggs
(luahan ikhlas bukan semata kerna sifat perkauman)


Hazairi wrote:
Mengapa kita harus dengki pada kaum Cina? Tak pernah ada dalam ajaran Islam supaya kita mendengki kaum lain? Sedarkah Cina dpt conquer tanah melayu sebab kebodohan kita juga kan? Politik melayu, dengki melayu dan macam-macam.
Kaum Cina tak gunakan kekerasan langsung utk dapatkan tanah ini.
Fikir-fikir sendiri sebelum nak melafazkan kata-kata 'Halau jer org Cina'. Selagi Cina tidak menentang Islam atau menceroboh tanah Melayu dengan cara fizikal, selagi itu kita harus hormat-menghormati antara satu sama lain..


ini antara quote yg paling kelakar aku penah dengar..
kesian org melayu tak kaji sejarah.. sebab tuh benci bangsa sendiri..

melayu bodoh? pernah kaji kenapa melayu bodoh?
cina tak guna kekerasan? lepas british, turn sapa sapu kekayaan melayu?
cina tak tentang Islam? hahaha!
cina tak ceroboh tanah melayu? kah kah kah!

asal guna undang2 tanah rizab melayu itu supaya melayu tak hilang tanah, bukan nak halang org amik tanah melayu.. yg jadi rizab melayu hutan rimba, tanah2 yg mahal dan bernilai bukan melayu punya.. jgn lupa..


Syasha wrote:
Aku rasa ler..NEGARA CHINA tu dah cukup besar untuk menampung orang2 cina diseluruh dunia. Jadi apa kata jika disuruh ajer diorang tu balik negeri diorang?

PucukPisang wrote:
errr..syasha,
kalau orang asli tu halau kaum melayu on the same reason kita nak gi mana eks?

org melayu bukan penjajah.. cuba tunjuk mana satu kesultanan melayu yang menjajah org asli? ini beza peradaban..

isu 'org asli' sebagai penduduk asal nih seringkali jadi mainan retorik bangsa lain keatas ketuanan melayu di tanah melayu.. org asli nih berapa besar kawasan dia? kesultanan melayu lak berapa besar? mana tanah melayu? mana tanah org asli? yg bagi nama org asli nih pun org melayu.. satu bentuk pengiktirafan..

satu lagi retorik ialah mengaku2 sebagai bangsa malaysia, utk menutup mulut melayu dari suh mereka balik negara asal-usul masing2.. mengaku2 dengan tujuan supaya mereka diiktiraf sebagai pemilik bumi melayu.. bangsa malaysia nih apa? ini tanah melayu.. bertuankan org melayu.. bangsa melayu..

lagi retorik ialah membezakan antara org Islam dan org Melayu.. konon asabiyah.. paham ker melayu tuh apa? paham ke adat melayu tuh dasarnya apa? yg sering dilambung2 ialah sedikit adat yg salah... adat2 besar yg benar tak citer pulak.. ini semua hanya untuk menyingkirkan melayu dari bangsanya.. bila hilang identiti bangsa maka hilanglah bangsa itu..

hati2 dakyah musuh melayu.. terlebih zaman skrg.. musuh melayu adalah melayu itu sendiri.. kita disibukkan dengan urusan duit.. konon inilah masa org melayu menguasai ekonomi.. sedang mereka-mereka ini mula mengincar kekuasaan politik.. ingat satu masa dulu melayu pernah jatuh kerana tamakkan harta dan kekuasaan..

jgn kita mudah dimomokkan dengan dakyah mereka.. kalo benar kita bodoh dan malas, maka tanggungjawab kita didik anak bangsa kita.. sama ada kita melayu jati mahupun melayu peranakan.. berpeganglah pada melayu.. (bukan sekadar umno)..

gojira wrote:
Melaka tak ada tanah rezab melayu.

Tapi aku rasa, banyak lagi tanah-tanah kat Melaka tu
atas nama orang melayu walau tak direzabkan.
Harap dikekalkanlah.....

Pasal Felda pula, kat Johor, ada satu felda tu,
ada 3 bangsa dikawasan perkampungannya.
Nak tau, bangsa apa paling maju dan senang?
Sendiri-sendiri lah faham ya...

ghoststalker wrote:
kekalkan selagi boleh
kalau nak jual .. jual pada kerabat atau kerabat pure
tanah makin kurang
org makin ramai
pklah esok nak cucu nak dok mana
jgn nnt depa marah kita lam kubur

setuju dengan ghost.. pemilikan semula tanah melayu harus kita rancang dan lakukan dengan lebih agreasif.. kalo tidak secara individu, mungkin boleh dibeli secara berkumpulan.. bukan sekadar pembelian lot rumah, pangsapuri, kondominium, rumah kedai etc. yg hanya berbentuk pemilikan tempat tinggal dan tempat meniaga.. kita harus secara kumulatif membeli semula tanah2 ladang, kebun, sawah, etc. dan kalo tidak keterlaluan aku mahu menganjurkan pemindahan status kepada rizab melayu.. beli tanah2 mahal dan tukar kepada rizab melayu.. kemudian baru kita bangunkan atau usahakan..

tapi mungkin yg aku sebut ini retorik.. terutama di zaman org sangat peka kepada harga tanah.. almaklum kalo tukar rizab melayu kang jatuh harga.. apa nilai sebenar tanah kepada kita?

ini cara penjajah diskriminasi melayu.. mmg benar kita ada rizab melayu.. tapi tanah yg lebih bernilai dimiliki oleh bukan melayu.. maka aku melihat pemilikan rizab melayu tidak berjaya mengangkat darjat melayu, sebaliknya hanya berjaya menjadikan kita sebagai pemilik tanah kelas kedua.. ini yg kita tak perasan..

kita dengki org felda dapat tanah free, kita label diorg pemalas.. kita dengki tengok org melayu buat rumah besar, kita label diorg rasuah.. tapi yg herannya org melayu tak amik kisah kalo bangsa lain buat istana, kita kata itu duit dia.. kita tak marah kalo bangsa lain rasuah utk dapat kontrak, kita kata mmg diorg meniaga takder halal-haram.. ini mentaliti kita.. cemburu tak tentu hala pada bangsa sendiri..

kalo ada 2-3 org melayu jadi jutawan apa salahnya? yg kita marah psal dia tak tolong kita.. kalo org tuh tolong kita, kita lambung dia selangit.. kitakena ubah pemikiran yg macam nih.. patut kita bangga sebab ada org melayu jadi jutawan.. dia jahat kita tegurlah.. tak payah jatuhkan dia sampai dia miskin semula.. jangan rebut rezki sesama melayu.. kalo nak rebut, rebut rezeki yg bangsa lain dok kaut.. pandang pada bukan melayu.. apa yg mereka buat dan cuba lawan mereka.. kalo kita tak boleh kenalpasti bangsa melayu yg boleh, kita sokong dan dokong mereka.. sesungguhnya kejayaan seorang melayu itu adalah kejayaan bangsa melayu keseluruhannya..

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008