taubat itu manis..


apa beza manusia dgn iblis? kenapa azazil sebagai malaikat yg terbaik dilaknat dan dijanjikan neraka, sedangkan Adam as sebagai makhluk yg terbaik dimuliakan dan dijanjikan syurga? sedang keduanya melanggar perintah langsung Allah swt.. apa yang membezakan manusia dengan iblis setelah berbuat dosa kepada Allah swt?

ketika Azazil dilaknat oleh Allah swt kerana tidak mahu menurut suruhan Allah swt untuk tunduk kepada Adam as, sesungguhnya kemuliaan Azazil dikalangan malaikat telah membutakan hatinya. maka Azazil memohon kepada Allah swt untuk membenarkan dia menyesatkan Adam as dan manusia keseluruhannya sehingga hari kiamat. maka Allah swt memberi izin kepada Azazil dan menjanjikan neraka jahanam di penghujung perjalanannya bersama manusia yang berjaya disesatkannya.

berlainan dgn keadaan Adam as, yg turut dikeluarkan dari syurga kerna melanggar perintah Allah swt supaya tidak memakan buah khuldi, baginda bertaubat selama 600 tahun memohon keampunan pada Allah swt. ini beza antara manusia dgn iblis.. kemuliaan dan kelebihan bukan sesuatu yang perlu dibanggakan melebihi kekuasaan Allah swt.

maka bagaimanakah pula kita? bagaimana kita bersikap dengan dosa-dosa kita? adakah kita merasakan dosa kita terampun sebagai satu lesen baru yang membersihkan dosa lampau hingga membolehkan kita membuka buku dosa yang baru? atau adakah kita berusaha semakin hari semakin kuat untuk menolak pelukan dosa yang sepertinya semakin tegar merangkul kita?

adakah kita rasa cukup taubat dgn setitis airmata sedangkan Nabi Adam as menangis selama 300 tahun dan tidak mengangkat kepala baginda ke langit kerana terlalu malu pada Allah swt. baginda sujud seratus tahun meratap dosanya. hingga Allah swt menyampaikan wahyu yg bermaksud, "Hai Adam, sesungguhnya aku belum pernah menciptakan air minum yang lebih lezat dan nikmat dari pada air mata taubatmu itu.”

adakah taubat kita seagung taubat Nabi Yunus as di dalam perut ikan Nun yg bermaksud, "Tidak ada Tuhan yng berhak disembah selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yg zalim", hingga kita merasa taubat kita sempurna hanya dengan rasa kesal dlm hati kita yang bertahan selama dua hari, tanpa tersungkur bersujud mengharap redha dan rahmat-Nya?

atau mungkinkah kita seperti azazil yang merasa bahawa Allah swt itu tidak akan mengampunkan dosanya, hingga kita berpatah arang dan mendustakan segala nikmat-Nya yang telah diberikan pada kita? hingga kita tidak mensyukuri malah menggunakan segala nikmat, yang diberikan pada kita, nikmat akal dan sihat tubuh badan, untuk terus menidakkan kebesaran Yang Maha Pengampun?

Dari Anas bin Malik RadhiyahAllahu ‘Anhu ia berkata, Aku mendengar Rasulullah Muhammad Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda, Allah ‘Azza Wa Jalla berfirman, "Hai anak Adam! Sesungguhnya selama engkau berdoa dan berhadap hanya kepada-Ku, niscaya Aku mengampuni dosa-dosa yang telah engkau lakukan dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam! Seandainya dosa-dosamu setinggi langit, kemudian engkau minta ampunan kepada-Ku, niscaya Aku mengampunimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam! Jika engkau datang kepadaku dengan membawa dosa-dosa yang hampir memenuhi bumi kemudian engkau bertemu dengan-Ku dalam keadan tidak mempersekutukan-Ku dengan sesuatu pun, niscaya Aku datang kepadamu dengan memberikan ampunan sepenuh bumi”.

astaghfirullah. aku berdosa pada-Mu Tuhan. ampunkan dosa-dosaku. berilah aku kekuatan untuk menundukkan nafsuku dan melawan tipu-daya syaitan. tunjukkanlah aku jalan yang lurus. jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan jalan mereka yang sesat. amin. amin. amin ya Rabb-al alamin.

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008