Hak Istimewa Melayu?

Topik: Puas hati melayu ....

Dios Berantogis wrote:
tanye sikit ..........
agaknye kan ... macam mane orng cine nak kasik melayu puas hati ???
sampai dier kene jilat kaki melayu kah ??

sampai dier orngs emua jadik hamba abdi melayu kah ... atau sekadar sama rate cine dengan melayu ?


org melayu nih sederhana.. tak perlukan org untuk menjilat kaki, kucing jilat pun dah geli.. apa yg diperjuangkan ialah hak untuk bersaing dengan sihat.. dan untuk bersaing dengan sihat org melayu perlukan didikan dan bantuan.. sampai bila? sampai boleh bersaing dengan sihat.. mungkin 5 tahun, 10 tahun, 100 tahun.. takpa..

kita dijajah beratus tahun.. beratus tahun dibodohkan dan dijauhkan dari bidang ekonomi dan bidang pengurusan yang sebenar.. org melayu dilantik oleh penjajah dalam pentadbiran tetapi hanyalah sebagai kuli bukan pentadbir.. ekonomi dibiarkan dikuasai oleh bukan melayu hingga org melayu tidak berkemampuan untuk mahir dan bersaing..

maka tiadalah org cina boleh memuaskan hati melayu, kerana hak nak memuaskan hati ialah hak tuan rumah.. sebaiknya golongan pendatang yg lebih dari berpuashati berterimakasih dan tidak mengambil kesempatan terhadap tuan rumah..

adalah adat org bersinggah, org berbudi kita berbahasa.. setanak nasi diberi, se ladang pekerjaan kita balaskan.. tidaklah kita beradat bila mana kita menjadi seperti kadok naik ke atas junjung.. beraja dimata bersultan dihati.. akan hak org kita empunyakan..

begitulah adanya..

Dios Berantogis wrote:
selagi cina india .. ape ape jerk bangse menumpang kat tanah aku nih ... selagi tak tak bertukar agama adat budaya pemikiran nama dan melupakan asal usul bangsa dier dan menerima agama adat budaya pemikiran dan semua jenis identiti melayu jati , selagi tu aku tak puas hati ...

aku sokong! selagi mereka tiada dapat berasimilasi dengan adat budaya dan agama melayu, maka janganlah mereka cuba bertakhta di tanah melayu ini, melainkan mereka itu tetaplah pendatang jua namanya..

emm.. aku bagi satu contoh laa.. kalo nak kata perkauman pun boleh.. tapi ini cara nak bagi paham.. kalo boleh paham laa..

soal bangsa bukan melayu di tanah melayu, kalo boleh kita contohkan sepertinya kedudukan org kafir dalam daulah Islam.. kita tidak menafikan hak org kafir tetapi pahamilah akan batas hak mereka itu..

hanya antara kedua situasi tersebut kita sebut dengan bahasa yang berlainan.. akan kedudukan tanah melayu, dapatlah hak istimewa pada org melayu.. sedangkan dalam daulah Islam, terbataslah hak pada org kafir.. ini kena paham betul kenapa perkara yg hampir serupa tapi

kita sebut dengan bahasa yg berbeza.. sepertinya melihat air dlm gelas, separuh penuh atau separuh kosong..

akan diberilah hak istimewa kepada org melayu di atas tanah melayu.. maka hairanlah kita mendengar bagaimana pula mendapat hak istimewa dalam rumah sendiri walhal sememangnya semua yg ada itu hak kita.. seharusnya bangsa pendatang yg kita beri hak istimewa supaya mereka boleh berdagang, berjual beli, bercucuk tanam, tinggal beranak pinak dan sebagainya..

bila kita kata kita sediakan hak istimewa untuk diri kita di rumah kita, pada pendapat aku, maka tiadalah kita dapat mengawal dan menyelia rumah kita lagi.. akan segala hak yang patut sememangnya hak kita itu tiadalah menjadi hak kita lagi, sehingga dengan cara menetapkan akan hak istimewa buat diri kita sendiri, semata untuk mengekalkan keberadaan kita di dalam rumah kita sendiri.. andai tidak kita berbuat begitu maka sirna tiada bermakna akan kewujudan kita di rumah kita sendiri kerna segalanya telah dikawal dan dikelola oleh org yang menumpang.. maka akhirnya kita pula yang menumpang pada mereka.. begitulah duduk perkara..

umpama kita dengan anak, menantu tinggal serumah, maka diberilah hak intimewa kepada menantu.. dikawal selia dan dipercukupkanlah segala yang tidak cukup di dalam rumah.. ditambah bahagian rumah dan bercucuk tanamlah dia di sekeliling rumah.. maka bertambah

makmurlah tanah kita.. selagi mertua menjadi pemimpin maka tiadalah sengketa, namun bila menantu yang memimpin maka siapalah mertua, waima tanah itu masih nama mertua.. jika terdapat menantu yang beradat maka sedarlah akan dirinya dengan segala sopan santun dan budi bahasa, memahami akan maksud hak.. tapi jika menantu jadi telunjuk mencucuk mata, maka binasalah mertua dan waris-warisnya..

adapun contoh ini kita bahas dlm maksud yg lain.. hanya ditulis supaya menjadi perumpamaan buat memahami akan situasi tanah dan bangsa.. adapun menantu itu ibarat org masuk melayu, hidup dlm budaya dan adat mertua, tidak memaling diri menghidupkan cara sendiri melainkan mengasimilasikan mana yang baik ke dalam adat di rumah secara saksama.. cukup sekadar paham..

kalau begitu duduk pikiran, mari kita lihat pula bagaimana sepatutnya yang ada dalam batu jemala kepala kita.. ini tanah melayu, tanah bangsa melayu, empunya turun menurun khazanah warisan datuk nenek kita.. hak mutlak tanah ini adalah pada bangsa melayu.. berduyun2 datang bangsa serumpun.. jawa, patani, padang, dsb.. melayulah jua namanya kerna menghormati dan mengamalkan adat dan agama yang sama.. ini ibarat kita mengkacukkan binatang ternakan.. walau kita kacuk dari 2 spesis yang beza, maka nanti dlm generasi seterusnya jika terkacuk semula ke spesis asalnya, maka tulenlah spesisnya semula.. asal dia tetap berkelakuan seperti induk yg asal dan kelihatanlah seperti spesis asalnya..

dalam konteks tanah melayu.. apa yang paling kita perjuangkan semasa menentang malayan union ialah konsep jus soli.. siapa saja yang lahir di tanah melayu dianggap warganegara.. melayu zaman itu sedar akan kepentingan hak.. di era globalisasi, kita tidak merasakan penting lagi bahwa kita mempunyai negara kita sendiri.. bagi kita dunia adalah terbuka untuk penduduk bumi.. untuk tujuan apakah ini?

kalau dulu kita dimomokkan dengan nasionalisme, kadang2 kita sendiri keliru akan maksudnya.. kita mempertahankan negara sedangkan para pemimpin menjarah negara.. setelah bebas dari penjajah asing, kita dijajah oleh org yg kita pilih sendiri.. pemimpin berbuat apa saja atas dasar kepentingan negara, sedang jelas dimata kita hidup kita semakin sempit dan hidup para ketua semakin makmur.. bila kita menyuarakan keresahan maka nasionalismelah tangkal yg menjadikan kita pasrah..

sekarang pula globalisasi.. ingatlah bahawa di zaman ini siapa berharta dialah berkuasa.. penjajahan tidak berlaku lagi dengan senjata tapi dengan wang dan harta.. bilamana kita tidak berhati2 dengan globalisasi ini, digula-gulakan kita dengan pasaran global, sedang lupalah kita bahawa jaringan ekonomi dunia bukanlah dalam pegangan kita, mungkin kita melihat secara positif untuk pendedahan dan peluang, tapi hati2lah.. lihatlah ekonomi tempatan kita.. kita harus praktis dan realistik.. jangan sampai kekayaan tanah melayu dijarah lagi oleh bangsa asing..

bumi yg makmur dan aman damai ini adalah milik melayu.. jangan sampai kerna sikap tidak peduli / tak apa (ignorance) kita secara perlahan-lahan kita dijajah semula.. ingatlah di zaman penjajahan dulu, hampir semua bangsa di rantau asia sebelah sini berjaya di kristianisasikan.. tapi tidak bangsa melayu.. sedihnya setelah merdeka (kononnya) kita berjaya dikristianisasikan.. dan sekarang kita merasa pula watan warisan ini bukan milik kita seorang.. datuk nenek kita pertahankan hingga titisan darah terakhir, kita pula beriya2 setuju memberikan secara sukarela..

bangunlah bangsaku.. tetapkan jalur perjuangan dan istiqamahlah.. pahamilah siapa bangsa kita dan asal usul kita.. tegapkan jatidiri atas paksi agama.. kita adalah tuan di tanah kita, dan sekarang kitalah generasi yang bertanggungjawab mempertahankannya.. wallahualam..

About this entry

 

About me | Author Contact | Powered By Blogspot | © Copyright  2008